BoatWasher får Nacka miljöpris

2016-12-12 21.43.35 Nacka miljöpris

 

Nacka kommun skriver såhär:

Att företaget Boatwasher fick många nomineringar och skulle falla juryn i smaken kan inte ha kommit som någon överraskning för dem som är insatta i diskussionen om våra fritidsbåtars påverkan på miljön. Båtarna blir allt fler, och många ägare målar skrovet med giftig färg för att hålla havstulpaner och annan beväxning borta. Eftersom en stor del av bottenfärgen läcker ut i vattnet hamnar gift i den känsliga Östersjön. Två liter färg per säsong är en normal dos för en fritidsbåt. Sedan kan man räkna. Bara i Nacka har 5-6000 båtar hemmahamn.

Miljövän och entreprenör

Boatwashers vd Odd Klofsten är Saltsjöbadsbo och medlem i Solsidans båtklubb. Enligt en yrkesprofil brinner han för tre frågor: barn och ungdom, miljö, forskning och teknik. Ämnena löper ihop i vad miljöpriset handlar om – ett ihärdigt arbete för att få båtägare och båtklubbar att helt gå ifrån bottenmålningen, och i stället tvätta skrovet för att hålla det rent. Företaget har utvecklat och tillverkar flera modeller av båttvättar, som man marknadsför och säljer, och numera även driver i egen regi.

Båtklubbar som ligger i fronten inom miljötänkande är viktiga partners. Därför tog Odd emot sitt pris tillsammans med Hasse Ekroth från Fisksätra båtklubb. En tvättstation har funnits i Fisksätra i tre säsonger, och merparten av klubbens medlemmar har nu gått över till att tvätta.

Förutom i Fisksätra finns i Nacka en tvättstation hos Nacka båtklubb i Svindersviken, och en tredje anläggning i Saltsjöbaden är på väg. Under den senaste säsongen hade anläggningarna drygt tusen tvättar. Eftersom båtarna normalt tvättas två gånger per säsong var det minst fem hundra båtar som tvättades i stället för att bottenmålas. Det motsvarar var tionde fritidsbåt i kommunen. Det är en hög andel, men Odds ambition är förstås att borsttvättning snart ska vara det normala.

-Tvättarnas kapacitet räcker för att ta hand om mycket fler båtar. I Nacka skulle fyra tvättar kunna ta hand om alla, utan att någon båtägare skulle ha långt till en station.
-Jag tror vi är på väg att nå en kritisk massa nu. I Östersjön finns det stationer från Söderhamn till Västervik och det blir fler och fler båtägare som kan berätta för sina kompisar att tvättning fungerar. Och de som håller fast vid det gamla börjar få höra ”Varför i all världen fortsätter du att måla?”
Bilden till höger: En segelbåt tvättas i Fisksätra.

För att komma längre gäller det att påverka attityder och beteenden, menar Odd Klofsten. Det är också viktigt hur kommuner och centrala myndigheter agerar. Och det varierar. Odd berömmer Nacka för att kommunen bekostat själva maskinerna och har drivit på för att minska utsläpp och förbättra miljön kring båtklubbar och marinor.

Odd fick många nomineringar till priset. Flera av dem tryckte på hans personliga engagemang och uthållighet i arbetet för en friskare Östersjö. Kanske blir Boatwasher med tiden en succé som företag. Hittills har ägarna dock inte kunnat ta ut någon ersättning för sitt arbete.

 

 

Läs mer på www.nacka.se/boende-miljo/miljo-klimat-och-hallbarhet/nyheter-om-miljo-klimat-och-hallbarhet/2016/12/de-far-nackas-miljopris/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s