Läs om giftfria alternativ till bottenfärg i Båtliv Nr 2-2017

Bra, pedagogiska artiklar om båtbottenfärgsproblematiken och lösningar på problemen samt färgindustrins syn på saken. Läs sid 80, 82, 84 och 86.

Några reflektioner från BoatWasher:

  • Sverige är redo för ett förbud mot biocidbaserade båtbottenfärger även på sträckan Helsingborg till Örskär och på västkusten kan användningen av bottenfärg reduceras kraftigt. Det finns redan idag väl fungerande alternativa anti-fouling-metoder som kan ”kan-hålla-skrovet-rent-från-beväxning” hela säsongen; utan gift, bekvämare, hälsosammare och billigare.
  • Den största miljövinsten uppstår när båtägaren tar beslutet att sluta bottenmåla. Redan där stoppas 90-95% av problemet (giftläckaget) tack vare att ny bottenfärg inte längre tillförs skrovet och att giftverkan snabbt klingar av enligt färgtillverkarna (de har ju alltid hävdat att vi båtägare behöver måla på ny bottenfärg varje vår).
  • Av de drygt 3 000 båtägare som idag bottentvättar hos BoatWasher har ingen framfört att borstarna skadar skrovet, oavsett om det är skrov av trä-, aluminium, stål, betong, epoxi eller rent gelcoat. Borstarna snarare ”polerar upp” gelcoaten så att den blir blank och fin. Vi har även några kunder som kombinerar borsttvätt med siliconfärgen Silic One.
  • Artiklarna missade att nämna ”Tiger Cote”, Le Fants expoxifärg som vi har fått ett gott intryck av.
  • Vi är glada att färgindustrin har börjat svara upp på våra kunders frågor sedan flera år tillbaka: ” – Vad ska vi ha på vårt skrov när vi använder BoatWasher istället för bottenfärg?”

Ha det gott

/Odd 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s