BoatWasher Smögen

Vi har tyvärr tvingats pausa verksamheten i Smögen tills vidare. Vi beklagar det besvär det förorsakar dig som valt bottentvätt framför giftig bottenfärg. 

 

Aktuellt 190301:

Tyvärr kommer vi inte kunna öppna stationen sommaren 2019.

Det är strängare regler fr.o.m. 2019 för vilka båtar vi får tvätta, det osäkert om vi har någon plats för BoatWashern och dessutom är efterfrågan på tjänsten bottentvätt fortfarande alldeles för liten för att det ska bära sig ekonomiskt.

Tvättregler, År 4, 2019 och framåt,
får endast båtar utan biocidfärg eller där biocidfärgen är övermålad med täckfärg och toppfärg att tvättas i borsttvätten.

Det finns nästan inga båtar i Sotenäs som lever upp till reglerna för 2019. Metoden borsttvätt i Sotenäs stryps i sin linda.

Det är lite med borsttvättarna som med ekologiska livsmedel.
De gör stor nytta för både individen och vår jord, men upplevs av många kosta för mycket och så är det alltid svårt att lämna invanda beteende.

Den giftiga bottenfärgen har ”bitit sig fast” hos många och beteendeförändringen underlättas inte av att Kemikalieinspektionen fortsätter att tillåta både försäljning och användning av biocidbaserade bottenfärger, trots att det finns giftfria alternativ.

Vi som grundat och äger BoatWasher har i princip jobbat idéellt sedan starten 1996 och en stor del av våra resurser har gått till att försöka övertyga myndigheter mfl beslutsfattare att båtägare i Sverige klarar sig utan giftiga bottenfärger. Det finns ju flera giftfria alternativ som många båtägare redan använder och som de flesta som är engagerade i havsmiljöfrågor förordar.

Vi på BoatWasher har lyckats övertyga kanske 4 000 – 5 000 båtägare att sluta bottenmåla, men resten, den stora majoriteten, ca 250 000 fritidsbåtsägare i Sverige, fortsätter att använda gift på sina skrov.

Det är toppen att kanske 5 000 båtägare har slutat måla, men vi tror att, för att fler ska gå över till giftfria antifouling-metoder, så behöver det bli svårare att använda giftiga bottenfärger. Mer information och utbildning behövs, javisst, men vi tror att de giftfria antifouling-metoderna också behöver hjälp av lagstiftning.

Ledsen att vi behöver ge dig detta besked, men vi kommer att jobba på att få igång stationen en dag igen.

Vänliga och ledsna hälsningar

Team BoatWasher
/Odd Klofsten

.

Här låg vi tidigare

Koordinater: 58.353263, 11.221037
Kartlänk: BoatwasherSmögen
Kartdata ©2016 Google

Mejladress till stationen: smogen@boatwasher.se

Kundservice: 070 578 41 24
Leveransadress:
BoatWasher Sweden AB
c/o Smögen Marina
Fiskhamnsgatan 32
450 43 Smögen


Plats: Maskinen ligger bredvid SeaSea Smögen, på den södra bryggan.

 

 


 

Vi bottentvättar följande båtar och delar av båten:

* Segel- och motorbåtar upp till ca. 13 x 4 x 2,2m (LxBxD).

* Köl och roder (kölsvärd 1,7m). Även bulbkölar, upp till ca 40 cm bredd

* Utanpåliggande roder

* Högtryckstvätt av akterspegel, drev, utombordare och fribord (option)

* För detaljerad information, se www.boatwasher.se/tvattbara-batar/

 

BoatWasher Smögen båtbottentvätt