BoatWasher Stenungsund

Vi har tyvärr tvingats pausa verksamheten i Stenungsund tills vidare. Vi beklagar det besvär det förorsakar dig som valt bottentvätt framför giftig bottenfärg. 

 

Aktuellt 190301:

Tyvärr kommer vi inte kunna ha stationen öppen sommaren 2019 pga att vi inte får tvätta båtar med gammal bottenfärg kvar på skrovet. Vi hänvisar dig som vill bottentvätta din båt till de varv/marinor/båtklubbar som kan erbjuda bottentvätt på spolplatta, se länk till batmiljo.se….

 

Det är fr.o.m. 2019 strängare regler för vilka båtar vi får tvätta och dessutom är efterfrågan på tjänsten fortfarande alldeles för liten för att det ska bära sig ekonomiskt.

Delegationsprotokoll, Stenungsunds kommun 2016-05-24:
År 4, 2019 och framåt får endast båtar utan biocidfärg eller där biocidfärgen är övermålad med täckfärg och toppfärg att tvättas i borsttvätten.

Det finns nästan inga båtar i Stenungsund som lever upp till reglerna för 2019. (Vi frågade tidigare i våras alla de som bottentvättat i Stenungsund om de hade giftfria skrov. Det var endast två båtar som hörde av sig och berättade att de hade giftfria skrov). Metoden borsttvätt i Stenungsund stryps nu tyvärr i sin linda.

Det är lite med borsttvättarna som med ekologiska livsmedel.
De gör stor nytta för både individen och vår jord, men upplevs av en del att kosta för mycket och så är det alltid svårt att lämna invanda beteende.

Den giftiga bottenfärgen har ”bitit sig fast” hos många och beteendeförändringen underlättas inte av att Kemikalieinspektionen fortsätter att tillåta både försäljning och användning av biocidbaserade bottenfärger, trots att det finns giftfria alternativ.

Vi som grundat och äger BoatWasher har i princip jobbat idéellt sedan starten 1996 och en stor del av våra resurser har gått till att försöka övertyga myndigheter mfl beslutsfattare att båtägare i Sverige klarar sig utan giftiga bottenfärger.

Det finns ju flera giftfria alternativ som många båtägare redan använder och som de flesta som är engagerade i havsmiljöfrågor förordar. Vi på BoatWasher har lyckats övertyga ca. 4 000 – 5 000 båtägare att sluta bottenmåla, men resten, den stora majoriteten, ca. 250 000 fritidsbåtsägare i Sverige, fortsätter att använda gift på sina skrov.

Det är toppen att kanske 5 000 båtägare har slutat måla, men vi tror att för att fler ska gå över till giftfria antifouling-metoder så behöver det bli svårare att använda giftiga bottenfärger. Mer information och utbildning behövs, javisst, men vi tror att de giftfria antifouling-metoderna också behöver hjälp av lagstiftning.

Ledsen att vi behöver ge dig detta besked, men vi kommer att jobba på att få igång stationen en dag igen.

Vänliga och ledsna hälsningar

Team BoatWasher
/Odd Klofsten

 

 

 

Karta:

Koordinater: 58.074545, 11.814658
Kartlänk: BoatwasherStenungsund
Kartdata ©2016 Google

 Vi bottentvättar följande båtar och delar av båten:

* Segel- och motorbåtar upp till ca. 20 x 4 x 2,2 m (LxBxD).

* Köl och roder (kölsvärd 1,7m). Även bulbkölar, upp till ca 40 cm bredd

* Utanpåliggande roder

* Högtryckstvätt av akterspegel, drev, utombordare och fribord (option)

* För detaljerad information, se www.boatwasher.se/tvattbara-batar/