Tvättråd & Miljöregler

Tvättråd & Miljöregler

Sluta bottenmåla din båt.

Det är ok att bottentvätta hos BoatWasher med gammal bottenfärg kvar om båten inte bottenmålats innevarande säsong, men INTE om det finns risk för TBT-läckage från gamla färglager eller om lokala regler* säger annat.

* Se lokala tvättregler på respektive stationssida, se Stationer

Om det finns risk för TBT-läckage från gamla färglager behöver du först göra en ”BoatWasher Detox” för att bli av med de gamla giftlagren i skrovet.

 

Bottentvätta när beväxningen på skrovet minskar farten eller ökar bränsleförbrukningen.

Låt inte havstulpaner sitta kvar längre än 3-4 veckor på västkusten respektive 5 veckor i Östersjön.

Boka tid här www.boatwasher.se/boka
eller ring 070 578 41 24

Du kan även titta på skrovet då och då, eller känna med handen, för att se om det kommit slem, alger, havstulpaner eller annan beväxning på skrovet. I princip behöver du bottentvätta ungefär en gång i månaden beroende på när båten sjösätts respektive torrsätts, väderlek, var båten ligger förtöjd och hur viktigt det är för dig att båten är ren, snygg eller snabb.

Följ Skärgårdsstiftelsens havstulpanvarning:
Smsa ”havstulpan start” till 71120, så registreras du automatiskt.

Endast båtar som inte längre bottenmålas är välkomna – Båtar med gammal bottenfärg kvar är också välkomna.

Hela idén med BoatWasher är att man regelbundet bottentvättar istället för att bottenmåla. Då spar man både havsmiljön, tid och pengar.

Vi kan bottentvätta båtar med gammal bottenfärg, men som inte är målade för säsongen, därför att vi samlar upp de tvättrester som lossnar och hanterar dessa enligt reglerna för miljöfarligt avfall. Det är främst alger, havstulpaner och lös bottenfärg som lossnar vid tvätt. Efter ca 1-3 års bottentvättande finns det i princip ingen giftig färg kvar som kan lossna och det sista giftet har lakats ur den gamla färgen.

Tvättråd för havstulpaner i Östersjön.
Bottentvätta tidigast vecka två och senast vecka fem, när havstulpanerna kommer.

När havstulpanerna kommer, vänta två veckor med att bottentvätta. Havstulpanerna bygger bo på skrovet under ca. två veckor. Tvättar du för tidigt så fortsätter de att ”boa” efter du tvättat och du får inte bort havstulpanerna. Upp till ca fem veckor gamla havstulpaner i Östersjön klarar borstarna att tvätta bort. Väntar du längre får borstarna visserligen oftast bort skalet och köttet, men det finns då risk att själva limmet/plattan som håller fast havstulpanen blir kvar. Plattan skapar i och för sig inte så stor friktion och är ganska lätt att skrapa bort på hösten med en isskrapa, så länge plattan är våt.

Tvättråd specifikt för västkusten (norr om Mölle)

Bottentvätta när farten minskar på grund av beväxning på skrovet eller bränsleförbrukningen ökar. Låt inte havstulpaner sitta kvar längre än 3-4 veckor

Det innebär på västkusten att du behöver bottentvätta ungefär var 3:e till var 5:e vecka beroende på när båten sjösätts respektive torrsätts och var båten ligger förtöjd.

Vill du tvätta mer sällan kan du byta ut bottenfärgen mot en sk foul-release-färg som t.ex. ”Silic One”, läs mer här…

Är det höst och du får inte bottentvätta på land och har bottenmålat i våras?

Om du inte får bottentvätta din båt på land vid höstupptagningen och du har för avsikt att sluta bottenmåla och i fortsättningen bottentvätta, kan du låta bli att göra rent skrovet under vattenlinjen (Undantag: Om det finns havstulpaner på skrovet, skrapa ner dessa i en hink med en isskrapa INNAN de torkat in).  Sjösätt det smutsiga skrovet till våren och kom och bottentvätta hos oss när det börjar växa på skrovet igen.

Vill du ha ännu snyggare, snabbare och ett helt giftfritt skrov?

Läs tips här www.boatwasher.se/detox

Lycka till!   🙂

DS