Tvättråd & Miljöregler

Tvättråd & Miljöregler

 

1. Sluta bottenmåla din båt.

Det är ok att bottentvätta med gammal bottenfärg kvar om båten inte bottenmålats innevarande säsong, men INTE om det finns risk för TBT-läckage från gamla färglager eller om lokala regler* säger annat.

* Se lokala tvättregler på respektive stationssida, se Stationer . Om det finns risk för TBT-läckage från gamla färglager behöver du först göra en ”BoatWasher Detox” för att bli av med de gamla giftlagren i skrovet.

2. Bottentvätta när beväxningen på skrovet minskar farten eller ökar bränsleförbrukningen.

Du kan även titta på skrovet då och då, eller känna med handen, för att se om det kommit slem, alger, havstulpaner eller annan beväxning på skrovet. I princip behöver du bottentvätta ungefär en gång i månaden beroende på när båten sjösätts respektive torrsätts, väderlek, var båten ligger förtöjd och hur viktigt det är för dig att båten är ren, snygg eller snabb.

 

3. Låt inte havstulpaner sitta kvar längre än 3-4 veckor på västkusten respektive 5 veckor i Östersjön.

 

4. Boka tid här www.boatwasher.se/boka
eller ring 070 578 41 24

 

Är det höst och du får inte bottentvätta på land för att du har bottenmålat i våras?
Låt då bli att göra rent skrovet under vattenlinjen och sjösätt utan att bottenmåla nästa vår. 

Om du inte får bottentvätta din båt på land vid höstupptagningen och du har för avsikt att sluta bottenmåla och i fortsättningen bottentvätta, kan du låta bli att göra rent skrovet under vattenlinjen (Undantag: Om det finns havstulpaner på skrovet, skrapa ner dessa i en hink med en isskrapa INNAN de torkat in).  Sjösätt det smutsiga skrovet till våren och kom och bottentvätta hos oss när det börjar växa på skrovet igen.

 

Välkommen!